Lyserøde boller med rødbede og andre forslag

Lette boller der laves om aftenen

Ingredienser:

  • 5 dl. vand
  • 10 g. gær
  • 1 spsk. salt
  • 2 dl. havregryn
  • Hvedemel (hvor meget varierer)
  • 1 stor rødbede, revet
  • Birkis, sesamfrø eller solsikkekerner som topping (vil du styrke dit blod skal du vælge sesamfrø)

Kom vandet i en stor skål, smuldr gæren i og bland sammen med saltet. Tilsæt havregryn og den revede rødbede. Dejen bliver smuk lyserød:-)

Kom hvedemel i og rør sammen indtil dejen har konsistens som en tyk havregrød.

Sæt i køleskabet natten over.

Kom på en bageplade med 2 skeer da dejen klistrer og drys den topping på som du bedst kan lide. Du kan læse nedenunder hvilke energetiske og ernæringsmæssige egenskaber de har længere nede.

Bag dem i ovnen i ca. 25 min på 200 grader varmluft. De kan sagtens komme ind i en kold ovn så skal de bare have lidt længere.

Når de er bagt mister dejen den lyserøde farve men får de smukkeste røde pletter der hvor rødbeden ligger.

Prøv evt. at lave bollerne uden rødbede men med hørfrø og rosiner. Rosiner blandes dog først i om morgenen når dejen ligges på bagepladen. Hjemme hos mig kommer jeg rosiner i når jeg har lavet halvdelen af bollerne, så er der boller både med og uden rosiner om morgenen.

Rosiner gør dem dejlig søde. Den søde smag styrker fordøjelsen. Den søde smag hører i kinesisk medicin til jordfasen som rummer vores fordøjelse.

 

Havregryn styrker kroppens qi (energi) og blod, uddriver hede og fugt, er vanddrivende.

Hvedemel er energetisk kølende, styrker kroppens yin (substans) og uddriver hede.

Rødbede styrker blodet, modvirker kulde og øger cirkulationen af qi (kroppens energi).

 

Sesamfrø styrker yin (kroppens substans) blod og Jing (kroppens essens)

Hørfrø styrker kroppen yin (substans)

Solsikkekerner styrker kroppen qi (energi)