Eventyrbrød

Mad smager bare bedre når det er smukt for øjet og har lidt eventyr. Lav din egen lille eventyrhave med denne opskrift.

Ingredienser:

  • 6 dl. vand
  • 25 g. gær
  • 2 spsk. flagesalt + ekstra til toppen
  • 2 del. rugmel
  • 1 dl. havregryn
  • Hvedemel – hvor meget varierer
  • 1-2 dl. olie efter eget valg
  • Grøntsager og urter til at pynte (her er der brugt asparges, cherrytomater, rødløg og salvie)

Udrør gæren i vandet sammen med de 2 spsk. salt. Kom rugmel og havregryn i. Herefter tilsættes hvedemel indtil dejen er glat og smidig at arbejde med. Pas på ikke at tilsætte for meget mel da det kan give en kompakt dej. Brug gerne en røremaskine til arbejdet og hvis du ikke har en så er der mulighed for en god workout her:-) Dejen skal æltes 5-10 min.

Sæt den til hævning til dobbelt størrelse – gerne lun hvis dette kan lade sig gøre. Hvor længe afhænger af hævetemperaturen men forvent 1-2 timer.

Bland olien sammen med samme mængde vand. Kom noget i bunden af et fad som passer til brødet du vil bage. Hæld dejen ned i fadet. Dyp fingrene i resten af olie-vand blandingen og prik med fingrene i dejen over det hele så den fordeles i fadet. Kom mere af olie-vand blandingen på. Det er ligesom når man laver focaccia brød.

Drys flagesalt over det hele.

Pynt med grøntsagerne og urterne. Løgene er her skåret i ringe og cherrytomaterne halveret.  Sørg for at trykke det hele godt ned i dejen.

Sæt dejen til hævning 30 min – 1 time.

Bag i ovnen på 200 grader varmluft i 45-60 min indtil brødet har en dejlig sprød skorpe.

Er du nervøs for ikke kan kunne få brødet ud kan du ligge et bagepapir i bunden af fadet inden dejen kommes i.

 

Smager rigtig godt til suppe eller med pesto på:-)

Eller prøv med opskriften på bønnesalat og på kylling med citron og hvidløg som ligger på bloggen.

 

Havregryn styrker kroppens qi (energi) og blod, uddriver hede og fugt, er vanddrivende.

Hvedemel styrker kroppens yin (substans) og uddriver hede.

Rugmel er styrker qi (kroppens energi), uddriver fugt og er vanddrivende.